Valgmulighetene for kjøkkeninnredning er nesten uendelige. Start derfor med det du IKKE vil ha, er rådet fra Anita Øvergård, butikksjef hos HTH & uno form.
Når du bygger hus skal du ofte sette sammen et kjøkken for første gang. Med et hav av muligheter kan det være vanskelig å vite hva du skal velge – og hvor du skal begynne. Kjøkkenet er et av husets dyreste rom, og det lønner seg å velge riktig fra start.
INNOHUS leveres med kjøkken fra HTH.
– Vi har samarbeidet med HTH i mange år, og kundene våre er strålende fornøyde. Våre hus, og dermed kjøkken, er utviklet gjennom et tett og godt samarbeid. Med HTH kan vi i tillegg tilby kjøkken med innovative og spennende løsninger, som benkeventilator eller teppanyaki-grill fra Bora, og mye mer. Alt dette gjør at kjøkkenet i et INNOHUS blir en større sosial arena enn det som er vanlig, forteller Stefan Giske fra INNOHUS.
Anita fra HTH forteller at alt er «lov» når det gjelder kjøkken i dag. Hun anbefaler derfor å først velge bort det du IKKE kan tenke deg. – Tenk deretter på hva du trenger, og hvor stor plass du har til rådighet. Skal du ha en kjøkkenøy – eller blir det trangt? Har du mange ting som skal lagres på kjøkkenet? I så fall må du sørge for å velge nok skap. Er du glad i å bake og lage mat, må du ha ekstra god benkeplass. Og har du små barn bør du kanskje velge gripelist, framfor «push open»/grepsfritt, som lett blir flekkete av små hender, forteller hun.
HTH gir gjerne gode råd i planleggingen av
ditt nye kjøkken. – En standard kjøkkentegning fra arkitekt er ikke alltid like
gjennomtenkt når det gjelder funksjonalitet. Ta oss med tidlig i prosessen, så
kan vi komme med gode tips og anbefalinger, sier Anita.
10 ting du bør tenke på når du skal velge nytt kjøkken:
1. Ikke
dropp overskap dersom du trenger mye lagringsplass.
Det er veldig populært
å kutte ut overskap. - Det ser luftig og fint ut, men har du behov for mye
oppbevaring kan det bli vanskelig å få plass til alle tingene dine. Et
kompromiss er å begynne uten, og så sette av plass til skap som kan monteres
senere, foreslår Anita.
2. Skuffer
eller skap? Ja takk, begge deler!
I dag velger de fleste
skuffer fordi det oppleves som mer oversiktlig enn skap. - Men husk at ikke ALT
går ned i en skuff - det kan derfor være lurt å ha begge deler. Velg f.eks.
gjerne minst ett høyskap, slik at du også får plass til større ting som
naturlig hører hjemme på et kjøkken, sier Anita.
Kjøleskap
– eller kjøleskuff? –
Mange velger kjøleskuff fordi det har god plass og gjør det lettere å holde
oversikten over matvarene, sier Anita.
3. Åpne
hyller er fint og miljøskapende, MEN:
– Åpne hyller er utrolig lekkert.
Ulempen er at det lettere blir støvete, og innebærer mer rengjøring. Et
tips er å sette ting som du bruker daglig på åpne hyller, i stedet for rene pynteting.
Skal du ha en «utstilling» på kjøkkenet, kan det være mer funksjonelt å velge
et vitrineskap med glassdører.
4. Utnytt
hele høyden, fra gulv til tak.
– Har du begrenset plass, bør du velge
løsninger som utnytter plassen maksimalt. Bruk hele takhøyden på overskap, det
gir deg ekstra plass, og det blir ett sted mindre å vaske. Våre kjøkken kan du
få med «sokkellskuff», store (usynlige) skuffer som går helt ned til gulvet -
perfekt til å stable bort ting du ikke bruker så ofte, sier Anita.
5. Velg
riktig – og stor nok vask.
– Alle har oppvaskmaskiner, og det kan
dermed være fristende å velge en liten designervask. Om du velger firkantet
eller rund vask, med eller uten avrenning er en smakssak. Men husk at du bruker
vasken mer enn du tror. Pass på at du velger den stor nok, slik at du får god plass
til å vaske stekeplater og store kasseroller uten at du dunker og slår i
kantene, sier Anita.
Vask
i messing er supertrendy akkurat nå. – Ikke glem
at messing må pusses. Velg gjerne en sprek farge på vasken, men om du
planlegger å bytte den senere bør du velge topplimt framfor nedfelt. Da slipper
du å bytte hele benkeplaten i tillegg, tipser Anita Øvergård, butikksjef hos HTH
& uno form i Ålesund.
6. Dropp
fliser - mal heller veggen.
– Bruk heller vaskbar veggmaling, og gjerne i
kombinasjon med glassplater og lister til oppheng. Da kan du henge ting på
veggen, og det er enklere å bytte farge på veggen når du vil fornye kjøkkenet.
Det er langt billigere enn å kjøpe nytt kjøkken, smiler Anita.
7. Kjøkkenøy
til matlaging eller som spiseplass?
– Noen bruker en kjøkkenøy til
matlaging og steking, mens andre heller vil bruke den som spiseplass og «sosial
sone». Tenk på hva du ønsker, og plasser stekeplaten og avtrekket deretter. Vil
du spise der, er det lunere med benkeplate i tre, mens for matlaging kan en
steinplate være mer praktisk. Og vil du lage mat på øya, finnes det nå mange
smarte avtrekk som kan integreres i benken, sier Anita.
Koketopp
med integrert avtrekk er
superpraktisk, lekkert og sparer plass på vegg og tak.
8. Benkeplate
i tre, stein eller laminat?
– Treplatene gjør kjøkkenet lunere. Mange
velger derfor tre på en kjøkkenøy som brukes som spiseplass. På grunn av nye
overflatebehandlinger krever treplater mindre vedlikehold nå enn før. Stein og
kompositt er lekkert og relativt vedlikeholdsfritt, men det er kaldere, dyrere
og i tillegg veldig tungt. Laminat er relativt rimelig og ser ofte veldig bra
ut. Men får du et stygt hakk, kan det ikke repareres. Da må hele benken byttes,
sier Anita. – Det finnes også solide plater av kunststoff; Corian, som
både er tilnærmet vedlikeholdsfrie og kan repareres ved eventuelle skader,
forklarer Anita.
9. Planlegg
plassering av komfyr, vask og kjøleskap.
– Ikke plasser kjøleskapet og
spisebordet i hver sin ende av kjøkkenet. Da blir det unødvendig mye bæring og logistikk.
Det samme gjelder for kokeplate og vask, som bør være tett sammen. Da slipper
du å bære kjeler med kokende vann gjennom hele kjøkkenet, påpeker Anita.
Kokende
vann rett fra springen! –
Glem den gamle vannkokeren. Med en slik kokende vannkran fra Quooker®
sparer du benkeplass og får kokende
vann på sekundet, sier Anita
10. Åpen løsning – eller
lukket kjøkken?
– Tenk kjøkkenet i sammenheng med resten av huset. Vi
leverer samme fronter til både bad, gang og stue. Det er ekstra viktig at
farger og design henger sammen dersom du har en åpen løsning med stue og
kjøkken i ett.
– Hva går aldri av moten når det gjelder kjøkken?
-Sorte steinplater, eikeplater i heltre eller Corian i hvitt gir deg tidløse farger og solide materialer som varer. Hvitmalte kjøkken med glatte fronter eller en enkel rammefront vil også holde stilen i årevis. HTH uno form Classic-modellen har vært den samme helt siden 1968, og den selger vi fortsatt massevis av. Ellers så har vi vår «DNA-modell» med heltre kantlist og høytrykkslaminatfront som vi har hatt i ulike fargekombinasjoner i over 20 år. Det må vel kunne kalles en klassiker, smiler Anita.
– Et klassisk kjøkken som ser nytt og moderne ut i årevis har gjerne rene linjer og nøytrale farger som hvitt, svart, grått eller naturfarger i tre. Velg god kvalitet - et kjøkken i heltre kan vare i 40 år! Tenk tidløst. Velger du typiske trendfarger som oker eller burgunder, kan kjøkkenet se utdatert ut om noen få år. Fargelegg heller vegger og tilbehør, det lønner seg både for lommeboken og miljøet. Å bytte noen få paneler kan også gi deg følelsen av et helt nytt kjøkken, avslutter Anita.
10 prosjekterte eneboliger med sentral beliggenhet
Visste du at INNOHUS har svært kort byggetid? Kun 8-12 uker fra oppstart grunnmur til nøkkelferdig bolig!